Verschil tussen dag- en nachtcreme?

OLYMPUS DIGITAL CAMERANog niet zo heel lang geleden was ik mijn kamer aan het opruimen, en zo ook mijn verzorgingsproducten en make-up. Mijn oog viel op die belachelijke hoeveelheid skincare producten die bijna uit mijn kastje puilen. Een serum voor overdag, een serum voor ’s nachts. Een dagcreme en een nachtcreme. Een masker voor de onzuivere huid en ga zo nog maar even door. Het viel mij op dat de potjes voor de nacht vaak iets donkerder zijn dan voor overdag, de dop of het hele flesje is dan wat donkerder gekleurd. Maar waarom heb je eigenlijk verschillende crèmes voor overdag en ’s nachts, en wat is het verschil?

Overdag

Hoe weet je of jou product voor overdag gebruik is? Het staat namelijk niet altijd aangegeven op de verpakking, maar bij een nachtcrème is dit vrijwel altijd het geval. Staat er dus niets op jou product, dan kun je er van uit gaan dat het voor overdag is. 

Een gezichtscrème gebruiken we om twee hoofdredenen: om onze huid te beschermen en te moisturizen. Moisturizer komt van het Engelse woord ‘moisturize’dat hydrateren betekend. Moisturizen gebeurt doordat er bestandsdelen in de creme zitten die voorkomen dat er vocht uit onze huid verdwijnt. Een crème is dus eigenlijk niet vochtinbrengend maar vocht vasthoudend. 

De meeste meiden en vrouwen gebruiken oeverdag make-up. Hierom zijn dagcrèmes zo ontwikkeld dat ze gedragen kunnen worden onder de make-up die we dragen. Ze zijn luchtig en licht, trekken snel in en blijven niet vettig zodat de make-up die erna wordt aangebracht niet dat ‘glijden’.

Ik loop er ’s ochtends niet helemaal bij als een fris bloemetje, en ik denk dat er met mij nog een heleboel andere zijn. Hierom bevatten dagcrèmes vaak bestanddelen als cafeïne,  anti oxidanten en licht reflecterende deeltjes. Dit alles zorgt voor een instant strakkere en frissere huid die straalt van gezondheid! Nou ja, dat laten we de rest van de wereld graag denken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA‘S nachts 

Als producten voor ’s nachts niet in een donkere verpakking zitten staat er vaak duidelijk ‘NIGHT’ op. Dat kun je ook op de drie bovenstaande producten zien. Dus producten voor de nacht zijn altijd erg makkelijk te herkennen. 

Ons lichaam is ’s nachts bezig met de reparatie van onze huid, overdag is ons lichaam een machine die aan het werk is en ’s nachts moet deze hersteld en gerepareerd worden. Zodat het de volgende dag weer goed aan het werk kan. Nachtverzorging draait daarom puur om moisturizing en bescherming.

Omdat we nachtcrème gebruiken voordat we ons bed in gaan is SPF niet nodig, en ook is heel snel intrekken niet noodzakelijk. Om deze redenen zijn nachtcrèmes vaak wat voller en rijker van structuur. Van sommige nachtcrèmes wil mijn hoofd lekker gaan glimmen, maar who cares? Ik ga toch nergens heen en lekker naar bed. 

Verder bevat nachtverzorging grotere hoeveelheden ingrediënten alpha-hydroxy-acids, retinoïde, glycolzuur en hyaluronzuur omdat er ’s nachts geen UV-stralen aanwezig zijn die de huid extra gevoelig maakt met deze ingrediënten. Dit zijn echt hele krachtige ingredienten die je huid moisturizen (hyaluronzuur) en sneller laten werken, waardoor je huid zich sneller vernieuwt (littekens en pigmentvlekjes vervagen sneller).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAConclusie

Ik ken mensen die graag overdag een nachtcrème gebruiken, juist omdat dit zo’n volle crème is en zij een droge huid hebben. Ik ken ook genoeg mensen die hun dagcrème ’s nachts gebruiken. Simpelweg omdat ze niets anders hebben en het onzin vinden om een aparte crème voor de nacht aan te schaffen. Maakt dit uit? Doen die mensen het helemaal verkeerd? Absoluut niet. Iedereen moet lekker doen waar zij zich prettig bij voelt.

Als je een nachtcrème overdag gebruikt ben je alleen niet beschermd tegen UV-stralen omdat er geen SPF in de crème zit. En je huid kan er dus ontzettend van gaan glimmen, maar als jij een hele droge huid heb kun je dit juist fijn vinden. Toen ik nog last had van een droge huid, merkte ik dat ik het ook prettig vond om een nachtcrème aan te brengen. 

Ook zijn er crèmes die voor overdag en ’s nachts gebruikt kunnen worden. Ik heb er 1 in mijn collectie zitten, maar heb gemerkt dat ik dit niet fijn vind. De substantie is behoorlijk dik en de crème trekt heel langzaam in dus mijn gezicht blijft enorm glimmen gedurende de dag. Dit is nou niet echt iets wat ik wil. Maar er zijn dus wel geschikte crèmes voor overdag en ’s nachts.

Het maakt dus eigenlijk niets uit of je een dag- of nachtcrème overdag of ’s nachts aanbrengt, het net wat jijzelf prettig vind. Maar, nu je misschien het verschil weet tussen dag- en nachtverzorging kan ik me voorstellen dat je misschien van mening bent veranderd. Misschien vinden jullie het nu wel logischer om aparte crèmes aan te schaffen voor overdag en voor ’s nachts?

Gebruiken jullie zowel een dag- als nachtcreme? Of vind je het misschien één groot marketingverhaal?

Liefs Nicole, 

Ik zou het leuk vinden als je mij zou volgen via Bloglovin | Instagram | Twitter  | Facebook

 

Advertenties

4 reacties op ‘Verschil tussen dag- en nachtcreme?

  1. Ik gebruik zelf sinds een jaar nu dag en nachtcreme nadat ik mij wat meer verdiept heb in skincare. Ik word s’ ochtends wakker met een zacht huidje en bescherm mijzelf overdag ook nog met een lekkere dagcreme

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s